Gelieve up te daten naar een supported en veiligere browser
Het BOIC
Wat is het BOIC?
Visie & missie
Leden
Organen
Comités en commissies
Belgische leden IOC-commissies
Interne organisatie
België op de OS
Olympische eigendommen
Rule 40 – Beijing 2022
Wettelijke vermeldingen
Contacteer ons
Topsport in België
Inleiding
De maatschappelijke bijdrage van topsport
De topsportpartners in België
Sport Vlaanderen
Adeps
Duitstalige Gemeenschap
Olympische waarden
Inleiding
Grensoverschrijdend gedrag in de sport
Sport zonder doping
Strijd tegen wedstrijdvervalsing of matchfixing
Diensten
Athlete Career Programme
Solimeda
Belgian Olympic Academy
Olympische tombola
Europese projecten
B-WISER
MENTiS
SIGGS
POINTS
Athletes Friendly Education
RINGS
EQUIP
GAMES-project
Wat is het BOIC?
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) is het Nationaal Olympisch Comité (NOC) dat de Olympische Beweging en haar waarden in ons land vertegenwoordigt. Net als de 205 andere NOC’s wordt het BOIC erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Het BOIC is een ‘interfederale’ vzw. Het Comité overkoepelt de nationale sportbonden die gewoonlijk uit twee of zelfs drie communautaire liga’s bestaan. De vertegenwoordigers van die 81 sportbonden zetelen in de Algemene Vergadering van het Comité. Samen vertegenwoordigen zij op hun beurt meer dan 30.000 sportclubs en meer dan 2.000.000 actieve sportbeoefenaars.
Geschiedenis van het BOIC
Kapitein Clément Lefébure, commandant van de Ecole Normale de Gymnastique et d’Escrime van het Belgische leger, komt de eer toe van stichter van het Belgisch Olympisch Comité. Dit gebeurde naar aanleiding van de voorbereiding van de Olympische Tussenspelen van Athene in 1906. Lefébure nam toen het initiatief om een ad-hoc-comité samen te stellen dat Belgische atleten naar Athene zou sturen.
Op 18 februari 1906 werd een stichtingsvergadering gehouden in de zaal van de Vereniging van Ingenieurs en Industriëlen het Brusselse Hotel Ravenstein. Zo ontstond het BOC met baron Edouard de Laveleye als eerste voorzitter en Cyrille Van Overbergh als medevoorzitter.
Voor de stichting van het BOC onderhielden vooraanstaande Belgen nauwe banden met Pierre de Coubertin, de stichter van de Olympische Beweging en de tweede voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Onder invloed van onder anderen Koning Leopold II werd het Olympisch Congres van 1905 georganiseerd in Brussel.
Bijdragen tot het imago van een succesvol land en dit succes delen met iedereen door het aantal Belgische atleten in de wereldtop (Top 8) op de Olympische Spelen aanzienlijk te verhogen.
Missie
De Belgische topatleten selecteren en hen in optimale omstandigheden naar de Olympische Spelen sturen om er maximaal te presteren met respect voor de olympische waarden.
Alle betrokken actoren mobiliseren om een ‘Topsportklimaat’ te creëren in België.
De sportfederaties, leden van het BOIC, ondersteunen in hun activiteiten.
Onze werking baseren op de waarden van de Olympische Beweging, waarvan het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité in België de vertegenwoordiger is.
Toelichting
1. De Belgische topatleten selecteren en hen in optimale omstandigheden naar de Olympische Spelen sturen om er maximaal te presteren met respect voor de olympische waarden.
Zoals bepaald in het Olympisch Charter heeft het BOIC de verantwoordelijkheid om de Belgische atleten te selecteren voor de Olympische Spelen. De huidige referenties hiervoor zijn de internationale selectiecriteria.
Wat bedoelen wij met “atleten in optimale omstandigheden naar de Olympische Spelen sturen om daar maximaal te presteren”:
Op operationeel gebied:
Het BOIC moet erop toezien dat de geselecteerde atleten in optimale omstandigheden kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen en aan de andere internationale multidisciplinaire competities waarvoor het bevoegd is.
Voorbereiding van de atleten:
Om het beste uit onze atleten te halen, is een uitstekende samenwerking tussen de verschillende topsportactoren essentieel. Het Olympisch Platform, dat op regelmatige tijdstippen de ministers van Sport en de voorzitter van het BOIC samenbrengt, is, samen met vergaderingen met de algemene en technische directies van de sportadministraties (Sport Vlaanderen, Adeps, Duitstalige Gemeenschap) en het BOIC, opgezet om deze rol te vervullen.
Maximaal presteren:
De prestaties worden geëvalueerd aan de hand van volgende criteria:
Het aantal olympische medailles
Het aantal olympische diploma’s (Top 8)
Het aantal ‘Personal Bests’
2. Alle betrokken actoren mobiliseren om een ‘Topsportklimaat’ te creëren in België.
Alleen door in ons land een topsportklimaat te creëren, kunnen de atleten maximaal presteren. Bovendien zijn wij ervan overtuigd dat het succes van onze atleten het imago van de Gemeenschappen en van het land versterkt, net als de trots en het vertrouwen van onze landgenoten. Met name door het tot stand brengen van een positief en enthousiast klimaat zal de sportbeoefening stijgen. Aan het einde van de rit zorgt deze dynamiek voor een verbetering van het welzijn en de gezondheid van een volledige bevolking.
Deze visie kan enkel slagen door alle betrokken partijen in dit land te mobiliseren om ‘een topsportklimaat te creëren in België’.
3. De sportfederaties, leden van het BOIC, ondersteunen in hun activiteiten.
Het BOIC biedt zijn leden diensten aan in de vorm van advies en/of vorming in onderwerpen waar zijn expertise en/of die van zijn partners een toegevoegde waarde kan betekenen. Daarbij houdt het BOIC rekening met de realiteit van de Belgische sport. De dienstverlening naar federaties past dan ook in een bredere samenwerking met de sportadministraties en met partners zoals de Vlaamse Sportfederatie (VSF) en de Association Interfédérale du Sport Francophone (AISF) en stoelt op wederzijds begrip en respect voor de verschillende actoren.
Het BOIC kan financiële steun geven aan sportfederaties die een project indienen of ons een initiatief melden dat verband houdt met hun internationale verplichtingen en dat onafhankelijk is van de financiële ondersteuning voor topsport.
4. Onze werking baseren op de waarden van de Olympische Beweging, waarvan het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité in België de vertegenwoordiger is.
De olympische waarden zijn de hoeksteen van de activiteiten van het BOIC. Ze spelen een centrale rol in alle aspecten van onze werking.
De Olympische Beweging heeft als doelstelling om bij te dragen aan een vreedzame en betere wereld. Zij wil dit doen door de jeugd op te voeden via sport zonder discriminatie en in de geest van het olympisme die wederzijds respect, vriendschap, solidariteit en fair play vereist. Net als de andere Nationale Olympische Comités vertaalt het BOIC deze visie in al zijn activiteiten.
Leden
De nationale sportbonden zijn de leden van de vzw BOIC. Momenteel bedraagt hun aantal 81. Zij vertegenwoordigen - meestal - de liga’s erkend door de verschillende gemeenschappen. De decreten inzake de erkenning en de subsidiëring van de sportbonden zijn immers van toepassing op het niveau van de drie gemeenschappen in ons land. Daarom zijn bijna alle sportbonden gesplitst in twee, soms zelfs drie sportbonden op het niveau van de gemeenschappen.
Deze sportbonden behouden hun autonomie, zoals de decreten het voorschrijven, maar zijn per sport gegroepeerd in slechts één nationale sportbond die bevoegd is op internationaal vlak.
Het BOIC bestaat uit:
effectieve leden
toegetreden leden
Kunnen als effectieve leden worden toegelaten:
de nationale sportbonden, met rechtspersoonlijkheid, die in hun respectieve sporttak een aanmerkelijk deel vormen van het totale aantal sportbeoefenaars in België;
andere nationale verenigingen en organismen met rechtspersoonlijkheid, die zonder winstoogmerk werkzaam zijn op het gebied van de sportbeoefening, ofwel instaan voor de bevordering van de belangen in de sport en/of de lichamelijke opvoeding, ofwel dienstverlenend optreden op deze gebieden.
Er kan niet meer dan één bond per sporttak als effectief lid van het BOIC worden toegelaten.
De effectieve leden worden in 4 categorieën ingedeeld:
Categorie 1:
De nationale sportbonden, aangesloten bij de internationale sportbonden die sporten beheren die op het programma van de Olympische Spelen voorkomen.
Categorie 2:
De nationale sportbonden, aangesloten bij de internationale, door het IOC erkende, sportbonden die sporten beheren die niet voorkomen op het programma van de Olympische Spelen, de andere nationale sportbonden en de nationale verenigingen en organismen die meer dan één specifieke sporttak beheren.
Categorie 3:
De IOC-leden voor België.
Categorie 4 :
Twee atleten die aan de Olympische Zomer- of Winterspelen hebben deelgenomen. Ze worden, op voordracht van de atletencommissie van het BOIC, door de raad van bestuur voorgesteld. Ze verliezen automatisch hun hoedanigheid van lid op het einde van de tweede olympiade na de laatste Olympische Spelen waaraan ze hebben deelgenomen.
Het BOIC is een vzw met als voornaamste organen de algemene vergadering, de raad van bestuur en het bureau van de raad van bestuur.
Algemene vergadering
De algemene vergadering speelt de rol van parlement van de Belgische olympische en sportieve beweging. Ze is samengesteld uit alle leden van het BOIC. Dat zijn in hoofdzaak vertegenwoordigers van de nationale sportbonden.
De raad van bestuur bestuurt en vertegenwoordigt het BOIC.
Hij is samengesteld uit 20 leden: de voorzitter, 15 leden uit de nationale sportbonden, de voorzitter van de atletencommissie, een vertegenwoordiger van de Nationale Loterij en 2 Belgische IOC-leden.
Woont eveneens de vergaderingen van de raad van bestuur bij:
VAN BRANTEGHEM Cédric,CEO
Bureau van de raad van bestuur
Het bureau van de raad van bestuur bereidt bepaalde belangrijke of complexe onderwerpen voor voor de raad van bestuur. Bij hoogdringendheid kan het bureau de noodzakelijke beslissingen nemen, onder voorbehoud van de latere goedkeuring door de raad van bestuur.
De raad van bestuur heeft beslist om verschillende comités en commissies te vormen om tegemoet te komen aan bepaalde behoeften.
Atletencommissie
Deze commissie vertegenwoordigt de atleten en geeft hun een stem binnen het BOIC.
De atletencommissie streeft volgende doelstellingen na:
het onderzoeken van vragen met betrekking tot de atleten en het geven
van adviezen aan het BOIC;
het behartigen van de rechten en de belangen van de atleten en in dit
kader aanbevelingen te doen., o.a. inzake de benoeming van arbiters in de
International Council of Arbitration for Sport (ICAS);
het actief deelnemen aan initiatieven en projecten waarmee de integere
atleten beschermd en gesteund worden, zowel tijdens als buiten de
competitie;
waar nodig contact te hebben en te onderhouden met andere
belanghebbenden binnen het Belgisch topsportlandschap in samenwerking met
het BOIC;
contact te hebben met de
Atletencommissie van het BPC, IOC, het EOC en van het Atletencomité van het
WADA
De duur van het mandaat van de voorzitter, de ondervoorzitters en de leden is vier jaar.
De commissie kan slechts 2 atleten van eenzelfde sport aanvaarden en er mogen niet meer dan 2/3 leden van hetzelfde geslacht zijn. Twee leden moeten hebben deelgenomen aan de Olympische Winterspelen.
Het algemene doel van dit comité is om de vaardigheid, deskundigheid en differentiatie van de organen van het BOIC te bevorderen met respect voor de bevoegdheid van de verschillende organen van het BOIC en de statuten en het intern reglement. Het benoemingscomité stimuleert een plan van opvolging voor mandaten en/of directiefuncties en evalueert en bepaalt de remuneratie van de directieleden van het BOIC.
De selectiecommissie doet een voorstel aan de raad van bestuur over de selecties voor de verschillende multidisciplinaire competities (Olympische Spelen, Jeugd Olympische Spelen, Europees Jeugd Olympisch Festival, Wereldspelen, Europese Spelen, ...).
SERRE Sven, voorzitter
BONNI Didier
DELCHEF Jean-Pierre
GAVAGE Dominique
KOOKEN Gijs
RONSSE Sylvie
VAN CAMPENHOUT Patrick
LEFEVERE Jasper, vertegenwoordiger van de Atletencommissie
Auditcomité
Het auditcomité evalueert de risico's en onderzoekt het bestaan en de efficiëntie van de procedures voor interne controle en van de boekhoudsystemen. Het onderzoekt ook de jaarrekeningen na het afsluiten ervan en kan hierover vragen stellen aan de commissaris en de financiële dienst van het BOIC.
De ethische commissie waakt over het naleven van de principes en ethische waarden uit het Olympisch Charter. Ze waakt er ook over dat de leden van de raad van bestuur en van de comités en commissies van het BOIC handelen volgens deze principes en waarden.
De ethische commissie kan worden geraadpleegd over elk onderwerp met een (mogelijk) ethisch belang of waaruit een (mogelijk) belangenconflict voortvloeit.
“Zonder officials geen sport!”. Deze commissie behartigt de belangen van de officials, net zoals de atletencommissie dat doet voor de atleten. Er zijn heel wat thema’s die scheidsrechters, juryleden, toernooidirecteurs en commissarissen gemeenschappelijk hebben.
De Belgian Olympians Association (BOA) organiseert activiteiten voor de Belgische atleten die ooit hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen. De vereniging bestaat sinds 2003.
GEVAERT Kim, voorzitster
ROELANDTS Gaston, erevoorzitter
DE GROOF Stephanie
GEVAERT Justin
LOMBA Marie-Isabelle
RASE Laurence
SCHOEFS Eric
TAN Yuhan
VERMEIREN Paul
Belgische leden IOC-commissies
Verschillende Belgen maken deel uit van de commissies van het Internationaal Olympisch Comité:
Pierre-Olivier Beckers-Vieujant (IOC-lid sinds 2012):
Voorzitter van de coördinatiecommissie voor de Spelen van de XXXIIIe Olympiade Parijs 2024 (sinds 2017)
Voorzitter van het auditcomité (sinds 2014)
Lid van de ethische commissie (sinds 2013)
Lid van de commissie 'Finance' (sinds 2012) en lid van de commissie human resources van het IOC (2017- )
Ingmar De Vos (IOC-lid sinds 2017):
Lid van de commissie 'Legal Affairs' (sinds 2018)
Lid van de commissie 'Digital & Technology' (sinds 2018)
Jean-Michel Saive:
Lid van de "Athletes' Entourage Commission" (sinds 2017)
Thierry Zintz:
Lid van de ‘Olympic Education Commission’ (sinds 2017)
Lid van het 'Education Committee' van de WADA (sinds 2019)
België nam voor het eerst deel aan de Olympische Spelen in Parijs in 1900. Hieronder vind je een overzicht van alle atleten die ooit voor ons land hebben deelgenomen aan de Spelen.
België zendt ook delegaties uit naar talrijke andere multidisciplinaire competities : Jeugd Olympische Spelen (JOS), Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) Europese Spelen (E3S) en de Wereldspelen (WS). Hier vindt u de delegaties en een overzicht van de medailles voor al deze competities.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bezit alle rechten op de Olympische Spelen en de olympische eigendommen. Deze rechten kunnen inkomsten genereren om de organisatie en de bekendheid van de Olympische Spelen te ondersteunen en om de internationale federaties (IF), de Nationale Olympische Comités (NOC) en de atleten te steunen in hun voorbereiding op de Olympische Spelen. In het belang van de Olympische Beweging en de partijen die er deel van uitmaken en die genieten van deze inkomsten, moeten alle rechten en olympische eigendommen zo goed mogelijk beschermd worden.
Verantwoordelijkheid van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC)
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité is tegenover het IOC verantwoordelijk in België voor het respecteren van de bescherming van de rechten op de Olympische Spelen en de olympische eigendommen. Het BOIC heeft tegenover het IOC en zijn marketingpartners de juridische verplichting om de olympische eigendommen te beschermen tegen elk niet-toegelaten gebruik en tegen ambush marketing.
De olympische eigendommen
Het gebruik van de olympische eigendommen, hieronder op een niet-exhaustieve manier opgesomd, is verboden zonder voorafgaande toestemming van het IOC. De aanvraag voor het gebruik moet worden gericht aan het BOIC dat als tussenpersoon fungeert voor het IOC.
De olympische ringen
Het olympische merkteken bestaat uit vijf onderling verbonden ringen van gelijke grootte (de olympische ringen) in één kleur of in vijf volgende kleuren van links naar rechts: blauw, geel, zwart, groen en rood. De ringen zijn onderling verbonden als volgt: de blauwe, zwarte en rode ring bovenaan en de gele en groene ring onderaan, zoals te zien is in de afbeelding hierboven. Het olympische merkteken staat voor de activiteiten van de Olympische Beweging, de verbondenheid van de vijf continenten en de ontmoeting van atleten uit de hele wereld op de Olympische Spelen.
Dit symbool mag, noch in zijn originele vorm, noch vervormd, noch in elke andere vorm (bijvoorbeeld vierkanten in één of meerdere kleuren), gebruikt worden zonder voorafgaand akkoord van het IOC. De vraag voor het gebruik ervan moet worden gericht aan het BOIC.
Het institutionele logo van het BOIC & het commerciële logo van het BOIC
De termen
Olympisch
Olympische Spelen
Olympic Games
Olympics
Xxx Olympic Games
Olympiad
…
De olympische vlag
De olympische vlag heeft een witte achtergrond, zonder rand. In het midden bevindt zich het olympische logo in de vijf kleuren.
De olympische slagzin
De olympische slagzin “Citius - Altius - Fortius”, en de vertaling ervan (“Sneller - Hoger - Sterker”).
De olympische hymne
De olympische hymne is het muziekstuk genaamd “Olympische Hymne”, gecomponeerd door Spiro Samara.
De olympische vlam, de olympische fakkels (of toortsen)
De olympische vlam is de vlam die wordt aangestoken in Olympia onder het gezag van het IOC.
De olympische benamingen
Een olympische benaming is een visuele of auditieve weergave van een associatie, relatie of andere band met de Olympische Spelen, de Olympische Beweging of een van de partijen die er deel van uitmaken.
Voor meer informatie kan u contact opnemen met onze juridische dienst.
De pers mag verwijzen naar de olympische terminologie, zij het enkel vanuit redactioneel oogpunt en conform aan de mediagids die elke olympiade wordt uitgegeven door het IOC (Internationaal Olympisch Comité) en het OCOG (Organisatiecomité van de Olympische Spelen).
Rule 40 – Beijing 2022
"Rule 40" verwijst naar de 3de alinea van de uitvoeringstekst Rule 40 van het Olympisch Handvest die bepaalt onder welke voorwaarden de afbeeldingen van de Deelnemers voor reclamedoeleinden mogen worden gebruikt tijdens de periode van de Olympische Spelen. (27 januari 2022 t.e.m. 22 februari 2022 voor de Spelen van Beijing 2022):
"De atleten, delegatieleden en andere teamleden die aan de Olympische Spelen deelnemen, kunnen toestaan dat hun persoon, naam, afbeelding of sportprestaties tijdens de Olympische Spelen worden geëxploiteerd voor reclamedoeleinden, overeenkomstig met de vastgestelde principes het uitvoerend Comité van het IOC."
N.B.: Het gebruik van de Olympische Eigendommen is te allen tijde (ook buiten de periode van de Olympische Spelen) aan strenge regels gebonden. Ga voor meer informatie naar "Olympische Eigendommen".
Door deze site te bezoeken, erkent u dat u kennis hebt genomen van de wettelijke mededelingen die op deze pagina zijn vermeld, en gaat u ermee akkoord.
Deze website is de website van het BOIC, het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité VZW.
De maatschappelijke zetel van het BOIC
vzw Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité RPR Brussel 0408.141.059 - (BTW BE-408.141.059) Tel : +32 (0)2 474.51.50 E-mail : info@olympic.be
Algemene Voorwaarden BOIC
1. Algemeen
Deze Algemene Voorwaarden omvatten de rechten en verplichtingen die betrekking hebben op de diensten en informatie die de vzw Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (met maatschappelijke zetel te Boechoutlaan 9, 1020 Brussel, ingeschreven in het RPR van Brussel onder nummer 0408.141.059; hierna: “BOIC”) via haar website die toegankelijk is via www.teambelgium.be (hierna: “de Website”) ter beschikking stelt. Zij houden in het bijzonder de rechten en verplichtingen van het BOIC en de rechtmatige gebruikers in aangaande de informatie en diensten die door het BOIC rechtstreeks of onrechtstreeks via de Website wordt aangeboden en/of verwerkt.
Iedere gebruik van deze Website, geheel of gedeeltelijk, door een (rechtmatig) gebruiker (“Gebruiker”) is aan deze Algemene Voorwaarden onderworpen.
2. Voorwerp en Doelstelling
De algemene doelstelling van de Website is het verstrekken van algemene en specifieke informatie omtrent de activiteiten en de organisatie van het BOIC, daarin begrepen nieuwsfeiten, evenementen en projecten die door deze laatste (mede) worden georganiseerd of waarbij het betrokken is.
Via de Website verwerkt en verstrekt het BOIC tevens (relevante) informatie die betrekking heeft op zijn Bronnen en welke informatie hetzij het BOIC zelf heeft vergaard in het kader van zijn activiteiten, hetzij door zijn Bronnen rechtstreeks aan het BOIC of onrechtstreeks via publieke kanalen, zoals sociale media, ter beschikking werd gesteld.
Onder “Bronnen” wordt verstaan: alle natuurlijke personen die mogelijks in aanmerking komen om deel uit te maken van een delegatie voor een multidisciplinaire competitie tijdens de olympiade 2013-2016 of die rechtstreeks of onrechtstreeks officiële of niet-officiële taken uitvoeren in het kader van de voorbereiding van atleten, evenals sportbonden, liga’s, de commerciële en institutionele partners van het BOIC en de door het IOC erkende nationale en internationale sportorganisaties.
3. Inhoud van de Website en aansprakelijkheid
Het BOIC besteedt uiterste zorg aan de realisatie en het updaten van de Website, evenals aan de redactie, de moderatie en de verificatie van de inhoud ervan. Hoewel het BOIC alles in het werk stelt opdat de inhoud van deze Website zo uitvoerig, accuraat en actueel mogelijk zou zijn, kan het BOIC niet garanderen dat deze informatie te allen tijde aan al deze criteria zal beantwoorden.
Bovendien wordt via de Website, en meer bepaald onder meer op al dan niet gepersonaliseerde pagina’s van zijn Bronnen, informatie ter beschikking gesteld die door de Bronnen zelf, rechtstreeks of onrechtstreeks, publiek werd meegedeeld met behulp van sociale media zoals publieke pagina’s op Facebook, Instagram, Twitter, en andere kanalen via dewelke Bronnen publiek gegevens meedelen, waarover het BOIC geen controle heeft (“Sociale Media”).
4. Registratie
Bepaalde diensten en informatie die via de Website ter beschikking worden gesteld zijn mogelijkerwijze enkel toegankelijk na aanmelding als Gebruiker. In het kader van dergelijke aanmelding vraagt het BOIC bepaalde persoonsgegevens op, zoals naam, adres, e-mailadres, alsook andere contactgegevens.
Om te (blijven) genieten van deze aan geregistreerde Gebruikers voorbehouden informatie en diensten, dient de geregistreerde Gebruiker zijn of haar contactgegevens te allen tijde actueel te houden via de Website. Het BOIC behoudt zich het recht voor om, wanneer het redelijke vermoedens heeft dat de verstrekte informatie onjuist, onvolledig of niet actueel is, de registratie te schorsen of te weigeren, en/of de Gebruiker de toegang tot bepaalde informatie te ontzeggen.
5. Bescherming persoonlijke levenssfeer
Het BOIC hecht veel belang aan de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en van persoonlijke gegevens die van Gebruikers en Bronnen wordt verwerkt en weergegeven via de Website. Het BOIC verbindt zich ertoe om deze persoonlijke gegevens te gebruiken in overeenstemming met de wet van 8 december 1992 en 11 december 1998 betreffende de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (zoals gewijzigd) (hierna: de “Wet”) en in overeenstemming met de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).
Het BOIC verwerkt met behulp van de Website een aantal gegevens van gebruikers van zijn Website. Bepaalde informatie die door het BOIC wordt verwerkt is anoniem, zoals (maar niet beperkt tot) het IP-adres van de bezoekers, de datum en de duur van de verbinding, het aantal bekeken pagina’s en de aard van deze pagina’s, het aantal bezoeken, enz.
Deze anonieme informatie wordt door het BOIC alleen gebruikt voor statistische doeleinden, en is in de eerste plaats enkel dienstig om de inhoud en het functioneren van deze Website voortdurend te kunnen verbeteren.
Om toegang te kunnen krijgen tot bepaalde informatie of om gebruik te kunnen maken van bepaalde diensten is het mogelijk dat de Gebruiker wordt gevraagd bepaalde persoonlijke informatie aan het BOIC ter beschikking te stellen, zoals (maar niet beperkt tot) zijn naam en e-mailadres.
Het BOIC garandeert dat deze informatie slechts wordt gebruikt voor de doeleinden waarvoor ze aan het BOIC werden medegedeeld (verzending van nieuwsbrieven, deelname aan een wedstrijd ...). Meer bepaald zal deze informatie niet geheel of gedeeltelijk aan derden worden medegedeeld, noch zal worden afgestaan, verkocht of op een andere manier verspreid, tenzij hiervoor uw voorafgaande (schriftelijke) toestemming te hebben verkregen.
Daarnaast verwerkt het BOIC bepaalde publieke gegevens van Bronnen die publiek op Sociale Media worden weergegeven, en welke door de respectieve Bronnen niet rechtstreeks kunnen worden aangepast of verwijderd, tenzij door gebruik te maken van de systemen en kanalen die door deze Sociale Media aan hun respectieve gebruiker(s) ter beschikking worden gesteld. Indien bepaalde gegevens of informatie die door een Bron of Gebruiker aan het BOIC wordt verstrekt, betrekking hebben op één of meerdere derden, verklaart de Bron of Gebruiker uitdrukkelijk tegenover het BOIC dat hij of zij de nodige toestemmingen van de betrokkene heeft verkregen met het oog op de verwerking van diens persoonsgegevens door het BOIC die via Sociale Media of andere kanalen ter beschikking worden gesteld.
Zoals de Wet toestaat, kan iedere Bron of Gebruiker op ieder ogenblik en op eenvoudig verzoek toegang hebben tot de op de Gebruiker betrekking hebbende gegevens die op de site van het BOIC worden bewaard of weergegeven, om deze te raadplegen, aan te passen en/of te updaten. Hiervoor stuurt u een e-mail naar feedback@olympic.be.
Deze persoonsgegevens worden verwerkt door de vzw Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (met maatschappelijke zetel te Boechoutlaan 9, 1020 Brussel).
De Gebruiker erkent dat het BOIC de enige houder en rechthebbende is van alle intellectuele eigendomsrechten, en meer in het bijzonder van de auteursrechten en databankrechten, met betrekking tot de Website als zodanig. Bepaalde informatie die via de Website aan de Gebruiker ter beschikking wordt gesteld kunnen werken omvatten waarop rechten van derden rusten, en meer in het bijzonder auteursrechten, rechten met betrekking tot computerprogramma’s en databanken, portretrechten, merkenrechten, e.d.m.
De Gebruiker verklaart en waarborgt dat hij of zij de informatie en/of de Website noch geheel noch gedeeltelijk zelf voor commerciële of andere doeleinden zal kopiëren, aanpassen, vertalen, ter beschikking stellen van het publiek, distribueren, uitlenen, of verhuren zonder daarvoor de voorafgaande schriftelijke toestemming verkregen te hebben van het BOIC, welke toestemming aan voorwaarden onderworpen kan zijn.
Indien een Gebruiker die rechthebbende is van enig werk dat op de Website ter beschikking wordt gesteld, zich tegen dergelijk gebruik wenst te verzetten, mag hij of zij kostenloos aan het BOIC het verzoek richten om dit werk of deze werken onbeschikbaar te maken. Dergelijk verzoek dient per e-mail te worden gericht aan feedback@olympic.be.
Het BOIC zal na ontvangst van dergelijk verzoek binnen een redelijke termijn dergelijk verzoek onderzoeken, de door het BOIC gepast geachte actie ondernemen, en de Gebruiker hiervan via e-mail op de hoogte stellen.
7. Aard van de verbintenissen
De aard van de verbintenissen die betrekking hebben op de diensten die door het BOIC aan de Gebruiker worden geleverd, betreffen, behoudens uitdrukkelijk andersluidend beding, middelenverbintenissen. Bij het aanleveren van informatie via de Website zal het BOIC steeds de gangbare professionele standaarden hanteren.
8. Garanties en waarborgen
De Gebruiker verklaart en erkent dat de raadpleging van de informatie, het gebruik van de Website en de diensten die via de Website door het BOIC worden geleverd op diens eigen verantwoordelijkheid en risico gebeurt. Het BOIC geeft geen waarborg aangaande de juistheid, volledigheid en de accuraatheid van de informatie op zijn Website, ongeacht of het gaat om eigen vergaarde dan wel door derden geleverde of via andere kanalen, zoals Sociale Media, verkregen informatie. Het BOIC kan dan ook niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke schade, van welke aard ook, zowel rechtstreekse als onrechtstreekse, die de Gebruiker zou lijden naar aanleiding van het gebruik dat van de Website wordt gemaakt, noch voor het feit dat de Gebruiker heeft vertrouwd op de informatie die op de Website wordt weergegeven. Het BOIC behoudt zich tevens te allen tijde het recht voor om op elk ogenblik en zonder enige voorafgaandelijke kennisgeving de inhoud van zijn diensten, de door het BOIC verstrekte informatie en/of de Website op eender welke wijze aan te passen of te verbeteren.
9. Toepasselijk recht; rechtbanken
Op deze algemene voorwaarden is uitsluitend het Belgische recht van kracht. In geval van geschil tussen partijen die betrekking heeft op de informatie die door het BOIC via de Website ter beschikking wordt gesteld, zullen enkel de rechtbanken van Brussel bevoegd zijn om van dergelijk geschil kennis te nemen, waarbij evenwel partijen de nodige inspanningen zullen leveren om voorafgaand een minnelijke regeling te treffen.
Contacteer ons
Adres
Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité Boechoutlaan 9, 1020 BRUSSEL Tel : +32 (0)2 474 51 50 E-mail: info@olympic.be www.teambelgium.be
Openingsuren: Maandag tot vrijdag 8.30 - 17.00
Mocht je feedback hebben bij bepaalde info of bij een bericht op de website, aarzel dan niet om ons te contacteren via feedback@olympic.be.
Wegbeschrijving
Met het openbaar vervoer
MIVB - Metro
Neem metrolijn 6 (Koning Boudewijn – Simonis (Elisabeth)) tot halte Houba-Brugmann. De halte bevindt zich op 400m van het BOIC.
Rij richting Brussel. Je bevindt je op de Houba de Strooperlaan.
Sla bij de derde verkeerslichten links de Boechoutlaan in.
Het BOIC bevindt zich na 150m op de rechterkant.
Inleiding
In België is topsport de bevoegdheid van de Vlaamse, de Franstalige en de Duitstalige Gemeenschap. De drie gemeenschappen staan elk in voor hun eigen topsportbeleid en hun eigen topsporters.
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (het BOIC) is de olympische partner voor topsport. Het voert zijn missie uit in nauwe samenwerking met de sportadministraties van de gemeenschappen: Sport Vlaanderen, Adeps en de Duitstalige Gemeenschap.
Deze vier entiteiten vormen samen de ‘topsportpartners’ in België.
De maatschappelijke bijdrage van topsport
Zowel topsport als breedtesport zijn van ontzettend groot belang. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn complementair. Topsport heeft slechts een meerwaarde indien het er in slaagt om individuen tot bewegen en sporten aan te zetten en bij te dragen aan bredere maatschappelijke en sociale doelstellingen.
Sport, en topsport in het bijzonder, heeft zonder twijfel een unieke voorbeeldfunctie binnen onze maatschappij, vooral voor de jeugd: inspanning, doorzettingsvermogen, vriendschap en respect, zichzelf overstijgen zijn realiteiten waarmee de mens dagelijks wordt geconfronteerd. Sport kan in dit opzicht een unieke inspiratiebron zijn. Sport helpt mensen om te gaan met succes… en met mislukkingen.
Sport heeft een positieve invloed op welzijn en gezondheid en kan helpen om problemen als obesitas te voorkomen en te bestrijden. Op die manier kan sport de gezondheidskosten voor het individu en de maatschappij verlagen. Daarnaast kan sport ook een niet te verwaarlozen rol vervullen voor sociale integratie.
Bovendien dragen sport en topsportprestaties bij om het imago van ons land, van onze gewesten en onze gemeenschappen in het buitenland te versterken en geven ze een gevoel van trots aan onze landgenoten.
Sport heeft tot slot ook een economische dimensie: het is een sector die banen en economische waarde creëert. Zo toonde een recente Europese studie aan dat sport 5,27 miljard EUR (of 1,36%) bijdraagt aan het Belgische BBP en dat de sportsector in België goed is voor 70934 sport-gerelateerde jobs, wat ongeveer overeenkomt met 1,58% van de totale arbeidsmarkt (cfr. “Study on the economic impact of sport through sport satellite accounts” – mei 2018).
In ons land doet minstens één persoon op twee aan sport. De meest fervente sporters zijn doorgaans aangesloten bij een club. Zij vertegenwoordigen meer dan 2.000.000 personen.
Topsport is een inspiratiebron en creëert een positieve dynamiek op verschillende niveaus.
Topsport wordt ondersteund door de topsportpartners.
De topsportpartners in België
Sport is in België een gemeenschapsmaterie.
In samenwerking met de Vlaamse, de Franstalige en de Duitstalige Gemeenschap vervult het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) een rol als coördinator en als vertegenwoordiger van de Olympische Beweging in ons land.
Deze vier entiteiten vormen samen de ‘topsportpartners’ in België.
Om de beste prestaties en resultaten van onze atleten te kunnen bereiken, is een uitstekende samenwerking tussen de verschillende topsportpartners cruciaal.
Het zijn de sportadministraties van Sport Vlaanderen, Adeps en Ostbelgien die – op het terrein – de politieke lijnen zoals bepaald door de ministers van sport in praktijk brengen. Het BOIC voert zijn missie uit in nauwe samenwerking met de gemeenschappen en haar sportadministraties. Deze samenwerking vindt plaats op verschillende niveaus:
In het Olympisch Platform, dat op regelmatige tijdstippen de ministers van Sport en de voorzitter van het BOIC samenbrengt;
de ABCD-vergadering met de algemene directies van de verschillende sportadministraties en het BOIC;
de ABCD-techniek-vergaderingen met de technische directies van de verschillende sportadministraties en het BOIC.
NB : voorbeelden van samenwerking tussen de topsportpartners:
‘Be Gold’: specifieke projecten voor detectie, ontwikkeling en begeleiding van jonge sporttalenten op lange termijn met het oog op deelname aan de Spelen te ondersteunen.
De strijd tegen doping.
De strijd tegen de manipulatie van sportcompetities.
De andere topsportactoren
Het spreekt voor zich dat de topsportactoren in België zich niet beperken tot de hierboven vernoemde actoren.
De sportfederaties – en de sportclubs die zij overkoepelen – spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van hun sport. Sommigen onder hen zijn “multi-sport” federaties (gehandicaptensport/G-sport, schoolsport, etc.).
Aan de zijde van de liga’s en de federaties, hebben ook de ‘sport-interfederalen’ zoals de Vlaamse Sportfederatie (VSF) en zijn Franstalige tegenhanger, de Association Interfédérale du Sport Francophone (l’AISF) een belangrijke coördinerende taak te vervullen.
Defensie levert ook een aanzienlijke steun aan de sport, het biedt verschillende topsportatleten de mogelijkheid hun sport in goede omstandigheden uit te oefenen.
Andere entiteiten – voor wie topsport vaak geen prioriteit is – zoals de privésector maar ook de gemeenten, provincies, de gewesten en de federale staat steunen de topsport ook via andere kanalen.
Tot slot zijn er de media, het klankbord van de sportpromotie en van de passie van de atleten!
De topsportpartners in België zijn:
Sport Vlaanderen
Adeps
Ostbelgien
Het BOIC
Om te kunnen wedijveren met de andere landen, moeten de topsportpartners hun investeringen rationaliseren en optimaliseren.
Vanuit deze ingesteldheid ondertekenden de ministers van Sport en de voorzitter van het BOIC in november 2011 een samenwerkingsovereenkomst.
Het zijn de sportfederaties die het sportbeleid in de praktijk brengen en uitvoeren.
Talrijke andere topsportactoren spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van de topsport.
Sport Vlaanderen
Sport Vlaanderen voert het sportbeleid van de Vlaamse overheid uit. Zijn missie is om zoveel mogelijk mensen tot sporten aan te zetten, zo langdurig en zo kwaliteitsvol mogelijk.
Het topsportbeleid van Sport Vlaanderen is gericht op topsporters, samengestelde teams of ploegen die op korte, lange of middellange termijn het potentieel hebben om finales en medailles te behalen op EK’s, WK’s en Olympische Spelen, in olympische en paralympische disciplines.
Sport Vlaanderen is als Vlaamse sportadministratie het centrale aanspreekpunt voor alles wat topsport en Vlaamse topsporters betreft: van talentdetectie, topsportscholen en Be gold-projecten tot en met elitesporters die deelnemen aan EK’s en WK’s, en met Team Belgium aan de Olympische Spelen.
Per olympiade stelt een groep experts een Topsportactieplan op om zoveel mogelijk medailles te behalen op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen.
Ook al blijven de Olympische Spelen voor een groot aantal sporters de ultieme afspraak van hun carrière, het talent en de vastberadenheid volstaan niet om een mooi verhaal te schrijven. Het is daarom dat de “Administration générale du Sport” (Adeps) sinds meerdere jaren de federaties, de huidige topsporters en de topsporters in wording ten volle ondersteunt door hen financiële en structurele steun te bieden. Dankzij deze steun kunnen de Franstalige atleten genieten van een kwalitatieve sportieve omkadering en deelnemen aan voorbereidende stages of competities van hoog niveau in België of in het buitenland.
Adeps ondersteunt topsport ook door middel van de financiering van een interuniversitair netwerk voor hulp bij sportieve prestaties (CAPS), maar eveneens door het verlenen van arbeidscontracten aan meerdere top- of beloftevolle sporters die aangesloten zijn bij een Franstalige federatie.
Door arbeidscontracten, begeleiding op het vlak van topsport en dubbele carrière, en een belangrijke financiële steun aan de sportfederaties ten voordele van hun sporters, biedt Adeps een reële steun aan de topsporters. Ten slotte financiert Adeps ook grotendeels de deelname van de Franstalige sporters aan de Olympische Spelen.
De Duitstalige Gemeenschap telt vier sport/trainingscentra voor de volgende disciplines: artistieke gymnastiek meisjes en jongens, tennis, schaken en een centrum voor de mentaal gehandicapte sporters (Special Olympics).
Sinds 2014 steunt de Duitstalige Gemeenschap haar beste atleten door middel van een systeem van assistentie op drie niveaus. De atleten verkrijgen een kaderstatuut (A-B-C) in functie van hun sportieve prestaties. Via deze regeling zijn de atleten van de Duitstalige Gemeenschap beter gefinancierd voor de voorbereiding en de deelname aan internationale competities en hebben zij door middel van een nauwe samenwerking met de Franstalige Gemeenschap de gelegenheid om zich in te schrijven in een trainingscenter.
Er is eveneens specifieke steun voorzien voor ploegen die opklimmen in de nationale topcompetities en voor de hoog gekwalificeerde scheidsrechters of rechters.
Een overeenkomst met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité garandeert eveneens de vertegenwoordiging van de Duitstalige Gemeenschap. Bovendien neemt de Duitstalige Gemeenschap enerzijds deel aan het Olympisch Platform en anderzijds aan de vergaderingen van de ABCD Commissie.
Het olympisme is een levensvisie die de kwaliteiten van lichaam, wil en geest verenigt in een evenwichtig geheel. Door sport te combineren met cultuur en educatie streeft het olympisme naar een levenswijze gebaseerd op het plezier van de inspanning, de educatieve waarde van goede voorbeelden en respect voor universele, fundamentele ethische principes.
De Olympische Beweging heeft als doel om bij te dragen aan een vreedzame en betere wereld door jongeren op te voeden via sport zonder enige vorm van discriminatie en in de geest van het olympisme: met wederzijds begrip in een sfeer van vriendschap, solidariteit en fair play.
De fundamentele principes en de essentiële waarden van het olympisme zijn beschreven in het Olympisch Charter. Dat geldt tegelijk als statuten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het beschrijft ook de rechten en plichten van het IOC, de internationale sportfederaties en de Nationale Olympische Comités (NOC’s), de belangrijkste vertegenwoordigers van de Olympische Beweging. Ten slotte moeten ook de organisatiecomités voor de Olympische Spelen voldoen aan de bepalingen van het Olympisch Charter.
De rechten en vrijheden die staan beschreven in het Olympisch Charter gelden voor iedereen, zonder enige vorm van discriminatie op basis van ras, kleur, geslacht, seksuele geaardheid, taal, religie, politieke of andere meningen, nationale of sociale afkomst, eigendom, geboorte of andere status.
Tijdens Olympic Day, die jaarlijks valt op 23 juni, zet het IOC samen met Nationale Olympische Comités uit de hele wereld de olympische waarden in de kijker.
Grensoverschrijdend gedrag in de sport
Seksuele intimidatie en misbruik horen niet thuis in onze maatschappij en in de sport. De veiligheid en het welzijn van atleten moeten altijd op de eerste plaats komen.
Het BOIC maakt van de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag een belangrijk thema. Ter bescherming van atleten en delegatieleden heeft het volgende maatregelen genomen:
In de gedragscode voor de leden van de delegatie (inclusief atleten) staan specifieke bepalingen rond grensoverschrijdend gedrag. Elke delegatie heeft twee vertrouwenspersonen (man en vrouw) die kunnen aangesproken worden. Ook de internationale contactpersoon wordt vermeld.
Voor de competities en multidisciplinaire stages onder de bevoegdheid van het BOIC moeten coaches, begeleiders en personeel een uittreksel uit het strafregister (model 596-2) voorleggen.
Zowel in België (gemeenschappen) als internationaal (IOC) bestaan er initiatieven ter preventie en bestrijding van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport.
Vlaanderen
Heb je seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt, recent of langer geleden? Blijf er niet mee zitten en vertel je verhaal. Je kan terecht bij verschillende personen en organisaties. Je vindt ze op de website van Sport Vlaanderen.
Elke Vlaamse sportfederatie heeft een aanspreekpunt integriteit (API). Dit is binnen de sportfederatie het eerste aanspreekpunt voor wie een vraag, opmerking, klacht of andere boodschap heeft in verband met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en integriteit.
Daarnaast kan je terecht bij ‘1712’, de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling.
Franstalige gemeenschap
In lijn met het nieuwe federatiedecreet (in voegen sinds 2020) en het decreet ‘Ethische code’ (2014), verbindt elke sportfederatie zich ertoe om een structuur op te zetten die verantwoordelijk is voor vragen rond tolerantie, respect, ethiek en fair play en om een aanspreekpunt aan te stellen.
De werkgroep ‘Prevention of Harassment and Abuse in Sport’(PHAS) van het IOC werkt samen met experten en betrokkenen uit de Olympische Beweging initiatieven uit om atleten te beschermen tegen intimidatie en misbruik in de sport.
Tijdens de Olympische Spelen en Youth Olympic Games regelt het ‘Games-Time Framework’ op welke manier de atleten worden beschermd en op welke manier incidenten kunnen worden gemeld. Meer informatie vind je op het atletenplatform Athlete365.
Daarnaast heeft het IOC verschillende educatieve tools ontwikkeld rond preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Via eentoolkit en richtlijnen helpt het IOC nationale en internationale sportfederaties en Nationale Olympische Comités (NOC’s) bij het opmaken en invoeren van een beleid ter preventie van intimidatie en misbruik.
Meer informatie over de initiatieven van het IOC vind je op de website www.olympic.org of op het atletenplatform Athlete365.
Sport zonder doping
Respect, een van de olympische basiswaarden, staat voor respect voor je tegenstander, je ploegmaats, maar ook voor je eigen lichaam. De Olympische Beweging streeft naar een dopingvrije sport over de hele wereld. De prioriteit hierbij is om zuivere sporters te ondersteunen en de beschermen, zowel op als naast het veld, zodat zij hun sport echt kunnen beoefenen.
Een belangrijke organisatie voor het internationale antidoping beleid is het Wereldantidopingagentschap (WADA) dat als onafhankelijk agentschap instaat voor de harmonisering van het antidopingbeleid in alle sporten en alle landen. Ook in ons land hebben de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap zich ertoe verbonden de Wereldantidopingcode van het WADA te volgen in hun respectievelijke decreten en besluiten.
In België zijn vier instanties – de antidopingorganisaties of NADO’s – bevoegd voor het antidopingbeleid:
De WADA Code met de Internationale Standaarden en de verschillende decreten en besluiten vormen het juridisch kader voor het antidopingbeleid in België. De Code en de verschillende Standaarden worden ook op regelmatige basis herzien. Zo zal de hernieuwde Code (aangenomen in Katowice in november 2019) van kracht gaan op 1 januari 2021.
Voor sporters in België zijn er verschillende specifieke regels van toepassing ter ondersteuning van een zuivere sport en zuivere atleten.
Zo kunnen elitesporters van nationaal of internationaal niveau (die dus behoren tot de zogenaamde ‘Registered Testing Pool’) op elk moment een controle buiten competitie krijgen. Ze zijn daarom gebonden aan het verschaffen van hun verblijfsgegevens aan de internationale federatie of de bevoegde NADO: de zogenaamde ‘Whereabouts’. Het niet of niet correct doorgeven van deze gegevens kan leiden tot sancties. Deze gegevens worden ingegeven en opgevolgd via het ‘Anti-Doping Administration & Management System’ (ADAMS).
Daarnaast is er de lijst met verboden stoffen (de zogenaamde verboden lijst of ‘Prohibited list’) die voor België via ministeriële besluiten ook jaarlijks in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd. Atleten zijn verplicht om op de hoogte te zijn van de lijst en van alle mogelijke aanpassingen aan de lijst. Atleten die omwille van een therapeutische noodzaak toch een verboden stof krijgen voorgeschreven, dienen een ‘Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak’ (of ‘Therapetic Use Exemption’ (TUE)) aan te vragen. Pas indien deze toestemming wordt goedgekeurd, kunnen zij effectief het betreffende geneesmiddel gebruiken.
Verder heeft het WADA sinds 2015, als deel van de Code, een lijst met personen (de ‘Prohibited Association list’) opgesteld die niet tot de entourage van een atleet mogen behoren.
De rol van het BOIC
Voor het BOIC is de promotie van een zuivere sport en de ondersteuning van zuivere atleten alsook het vrijwaren van de integriteit van de sport, in lijn met de olympische waarden, een hoeksteen voor zijn activiteiten.
Een belangrijk deel van deze activiteiten heeft uiteraard betrekking op de multidisciplinaire competities die binnen de Olympische Beweging worden georganiseerd. Voor de competities die worden georganiseerd door het IOC (waaronder Olympische Spelen en Jeugd Olympische Spelen) vaardigt het IOC specifieke anti-doping regels uit op basis van de WADA Code (bv. Anti-Doping regels voor de Olympische Spelen van Tokio 2020). Ook voor de competities van het EOC of andere organisaties zijn er specifieke regels van toepassing. Het BOIC verwijst ook specifiek naar deze regels via de gedragscodes voor atleten en voor de andere leden van de delegatie.
Daarnaast beoogt het BOIC ook om een faciliterende rol te spelen in de samenwerking tussen de vier antidopingorganisaties in België, dit in het bijzonder voor:
De samenwerking ter sensibilisering van atleten (bijvoorbeeld bij jeugdstages, stages Team Belgium, etc.).
Een specifiek project rond preventie en bewustmaking in België is het initiatief ‘Play True Day Belgium’ (meer info hieronder)
Coördinatie van anti-doping activiteiten in België (bv. voor multidisciplinaire competities) en de toepassing van regels voor Belgische atleten
eLearning WADA
De strijd tegen doping is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de sportwereld. Het BOIC moedigt atleten alvast aan om gebruik te maken van de e-learning instrumenten die het WADA heeft ontwikkeld en die beschikbaar zijn via ADeL, het ‘Antidoping e-learning platform’ van het WADA.
Dit platform heeft de verschillende instrumenten zoals de ALPHA module voor atleten samengebracht op één handig en gebruiksvriendelijk online platform. ADeL is bedoeld voor zowel atleten, coaches, begeleiders, artsen, medewerkers van sportorganisaties als bestuurders. Zo is er de ‘Coach True’ module voor trainers, de ‘Sport Physician’s toolkit’ voor artsen en de ‘ADO Kickstart’ voor medewerkers van antidopingagentschappen en sportorganisaties.
Play True Day Belgium
Play True Day Belgium is een gezamenlijk initiatief van de vier Belgische antidopingorganisaties, het BOIC, het BPC (Belgisch Paralympisch Comité), de AISF (Association Interfédérale du Sport Francophone) en de VSF (Vlaamse Sportfederatie).
Dit initiatief wordt aangemoedigd door het WADA, ter promotie van de zuivere sportbeoefening. De bedoeling is om sporters en supporters bewust te maken van de wereldwijde strijd tegen doping, en hen te doen inzien dat dopinggebruik indruist tegen de geest van de sport en ernstige gezondheidsrisico’s inhoudt.
Hoe kan u bijdragen aan Play True Day? Het Play True-initiatief is er voor elke Belgische sporter en sportieveling die de zuivere sport een warm hart toedraagt. Het wordt in de eerste plaats gedragen door de verschillende sportfederaties die samen met de partners het initiatief vormgeven. Wil je ook een actie doen of zie je een goede mogelijkheid om de zuivere sport onder de aandacht te brengen, aarzel dan niet en contacteer alvast één van de partners. Want samen gaan we voor #CleanSport!
Together, we go for #CleanSport!
Voor meer info over Play True Day, kan u contact opnemen met:
De huidige sportwereld kent heel wat uitdagingen die de olympische waarden, de hoeksteen van het BOIC en de Olympische Beweging, kunnen ondermijnen. Het fenomeen wedstrijdvervalsing of matchfixing is hier een voorbeeld van. Binnen de Olympische Beweging wordt er zowel nationaal als internationaal samengewerkt met verschillende actoren om deze inbreuk op de integriteit van de sport te bekampen.
Internationaal Olympisch Comité (IOC)
Het IOC speelt al geruime tijd een voortrekkersrol op internationaal niveau in de strijd tegen de manipulatie van sportcompetities. Zo is het al sinds 2006 onder de Ethische Code van het IOC verboden voor alle deelnemers aan de Olympische Spelen om te gokken op olympische competities. De huidige acties van het IOC zijn gebaseerd op een drieledige structuur: regelgeving, bewustmaking en vorming, en informatie-uitwisseling en onderzoek. Onder andere de “Olympic Movement Code on the Prevention of the Manipulation of competitions” en het IBIS-systeem (“Integrity Betting Intelligence System”) zijn initiatieven van het IOC.
Nationaal platform matchfixing
In België werd in 2016 het nationaal platform matchfixing opgezet. Het werd geofficialiseerd op 16 december 2016 met de ondertekening van een intentieverklaring. Het BOIC is één van de partners van dit platform, samen met de FOD Justitie, de ministeries van Sport, de Federale Politie, het federaal parket, de kansspelcommissie, de Nationale Loterij, VSF, AISF, en enkele sportfederaties. Het nationaal platform matchfixing beoogt drie doelen: preventie, detectie en repressie.
Het BOIC is een actieve partner van het nationaal platform matchfixing. Verder is er een nauwe opvolging van de activiteiten van het IOC en samenwerking met de “Olympic Movement Unit on the Prevention of the Manipulation of Competitions” van het IOC. Het BOIC heeft zich ook geëngageerd binnen het Europese project POINTS van het EOC EU Office in samenwerking met partners zoals het IOC en INTERPOL.
Binnen het BOIC is Matthias Van Baelen aangesteld als aanspreekpunt rond wedstrijdvervalsing. Hij zetelt namens het BOIC in het nationaal platform.
Voor vragen rond deze thematiek kan je hem contacteren via e-mail (m.vanbaelen@olympic.be) of telefonisch via 02/474 51 82. Alle vragen of mogelijke meldingen worden ernstig en in alle discretie en objectiviteit behandeld. Er worden geen stappen ondernomen zonder uitdrukkelijke toestemming.
Wil je een officiële melding maken, dan kan je ook terecht bij het officiële meldpunt sportfraude van het nationaal platform bij de Federale politie: http://sportfraude.be.
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), het Belgian Paralympic Committee (BPC) en The Adecco Group werken samen om een "Athlete Career Programme" aan te bieden aan olympiërs, paralympiërs en topsporters.
Het Athlete Career Programme (ACP) België werkt complementair aan de initiatieven van de Belgische sportautoriteiten i.v.m. ‘dual career’ (Sport Vlaanderen ‘Carrièrebegeleiding’/ ADEPS ‘projet de vie’). Ons doel is om een kader aan te bieden waarin atleten zowel tijdens als na hun topsport-carrière hun verdere loopbaan kunnen ontwikkelen. De focus ligt op drie pijlers: opleiding, vaardigheden en werk.
De duale carrière
Wanneer topsporters er voor kiezen om hun sportieve carrière te combineren met studies of werk, kiezen ze voor een duale carrière. Een duale carrière is uitdagend maar levert de atleet ook heel wat voordelen op zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van overdraagbare competenties van het ene domein naar het andere (vb: time management, discipline, gedrevenheid, winning attitude, resilience …), het vinden van mentale rust door de focus te kunnen verleggen, een betere sociale ontwikkeling, een langere sportieve carrière …
Het Holistisch Athletic Career (HAC) model toont de carrière van atleten met de evolutie binnen de verschillende domeinen (nl. atletisch niveau, psychologisch niveau, psychosociaal niveau, academisch- & beroepsniveau en financieel niveau). De lijnen in dit model tonen aan dat de leeftijd waarop de verschillende transities plaatsvinden slechts een benadering zijn. Ondanks dat het traject van elke atleet uniek is komen atleten vaak voor vergelijkbare uitdagingen te staan. Om deze zo goed mogelijk te overwinnen ondersteunt het BOIC zijn atleten graag op een holistische manier.
Bron: The Holistic Athletic Career model (Wylleman, 2019)
Het ACP model
Op basis van het HAC-model en aanbevelingen uit wetenschappelijk onderzoek, gevoerd door de Vrije Universiteit Brussel met steun van het Internationaal Olympisch Comité, kwam onderstaand ACP-model tot stand. Het doel van het ACP-model is om de topsporter te stimuleren om de weg naar gepaste bestaande Belgische initiatieven te vinden die kunnen helpen bij de verder ontwikkeling van zijn/haar duale carrière.
Het ACP Fonds (2014 - 2020)
Het Belgische ACP Fonds werd speciaal opgericht voor olympische en paralympische atleten om hen financiële steun te bieden bij hun verdere ontwikkeling richting carrière na de sport. Mede dankzij de steun van het Fonds Baillet-Latour was dit project zeer succesvol. Het ACP Fonds bestond tussen 2014 en 2020 en ondersteunde olympiërs en paralympiërs jaarlijks voor € 100.000.
Olympiërs en paralympiërs die kiezen voor (para)medische studies (27%) of sportgerelateerde opleidingen (27%) kozen het vaakst voor steun van het ACP Fund.
72% van de atleten die naar aanloop van Tokyo2020 gebruik maakte van het ACP Fonds behaalde een top 8 plaats. Daarnaast deden ook 4 coaches beroep op de steun van het ACP Fonds ter voorbereiding van Tokyo2020. 2 van hen behaalden een top 8 plaats samen met hun atleten.
Van de totale delegatie van Tokyo2020 klopte 38% van de atleten aan bij het ACP Fonds om zo hun duale carrière financieel te laten ondersteunen en ook 38% van het aantal atleten dat in Tokyo een top 8 plaats behaalden was eerder verbonden met het ACP Fonds.
Van de 19 top 8 plaatsen die Team Belgium in Tokyo behaalde (plaats 4 - 8) zijn er 12 die gelinkt kunnen worden aan atleten die tijdens hun voorbereiding gebruik maakten van het ACP Fonds. Daarnaast kunnen er 4 van de 7 medailles van Tokyo2020 gelinkt worden aan atleten die voor steun van dit initiatief kozen.
Solimeda
Olympische medaillewinnaars zijn helden, ze inspireren de volgende generaties sporters. Maar de transitie naar het leven na de topsport is niet eenvoudig. Voor sommigen is het financieel moeilijk om het hoofd boven water te houden. Daarom heeft het BOIC het initiatief genomen om de Stichting “SOLIMEDA” - “Solidariteit voor medaillewinnaars” - op te richten.
Deze stichting heeft als doel om, tijdelijk en in specifieke situaties, olympische medaillewinnaars te ondersteunen die zich in een moeilijke sociale of financiële situatie bevinden. Zij neemt de grootste vertrouwelijkheid in acht bij het behandelen van mogelijke aanvragen. De stichting opereert los van het BOIC.
De raad van bestuur van SOLIMEDA bestaat uit Roger Moens, Pascal Mertens, Jan Verstuyft, Thierry Zintz en voorzitter Philip Berben.
De Belgian Olympic Academy is een samenwerking tussen de Universiteit Gent, de Université Catholique de Louvain (UCLouvain) en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Deze unieke opleiding professionaliseert het management in sportorganisaties volgens de nieuwste academische- en praktijkinzichten en brengt de leiderschaps-en managementvaardigheden van sportmanagers op topniveau.
Het programma loopt over iets meer dan één jaar, van januari 2023 tot maart 2024. De vorming is gespreid over 5 modules van 2 à 3 dagen (intern). Deze vinden plaats in verschillende centra van Sport Vlaanderen/ADEPS. Starten doen we in het BOIC en afsluiten in het Sportimonium. Voor de driedaagse internationale opleiding worden we ontvangen door het Internationaal Olympisch Comité te Lausanne. Deelnemers werken doorheen het jaar een praktijkproject uit binnen de eigen of een andere sportorganisatie.
Deadline inschrijvingen editie 2023: 21 november 2022
Professoren en experten uit het werkveld belichten tijdens de vorming actuele management thema’s toegespitst op de noden van sportorganisaties, in een 50/50 evenwicht tussen theorie en praktijk.
Het residentiële module systeem laat toe om vorming te combineren met sociale activiteiten en netwerken.
Gedurende een tweedaagse business game zullen deelnemers in groep een realistische case oplossen waarbij ze alle verworven kennis in de praktijk omzetten.
De studiereis naar Lausanne biedt bezoeken aan aan het Internationaal Olympisch Comité en het Olympisch Museum, alsook aan internationale sportfederaties, het World Antidoping Agency en andere top instanties binnen de sportwereld.
Deelnemers werken een praktijkproject uit binnen de eigen of een andere sportorganisatie.
Het programma is 30 universiteits-kredieten waard (30 ECTS) en eindigt met het uitreiken van een universiteits-getuigschrift.
Professor Geraldine Zeimers Coördinatrice van de BOA editie 2023
geraldine.zeimers@uclouvain.be
Olympische tombola
Bij een tombola moet de consument een product of een dienst aankopen om te kunnen deelnemen en kans te hebben om een prijs te winnen (loterij). Een tombola is zoveel aantrekkelijker dan een wedstrijd omdat de consument meteen weet of hij gewonnen heeft of niet. De olympische tombola van het BOIC en het OCBS (Ontwikkelingscomité voor de Belgische Sport) is een eenvoudige en zeer doeltreffende promotietechniek met tal van voordelen:
“Be a Winner In elite Sports and Employment before and after athletic Retirement”, kortweg B-WISER is een tweejarig project rond tewerkstelling van (ex-)topsporters. Het project ging van start in 2017. 13 internationale partners (waaronder het BOIC) en 39 experten uit zes Europese landen voeren onderzoek naar hoe atleten en ex-atleten beter kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt.
B-WISER krijgt financiële steun van het Erasmus+ programma van de Europese Unie.
Professor Paul Wylleman van de Vrije Universiteit Brussel coördineert het project. Het BOIC en het BPC (Belgian Paralympic Committee) werken mee aan het project vanuit hun expertise in het Athlete Career Programme (ACP).
Op basis van wetenschappelijk onderzoek helpt, www.dualcareertools.com actieve topsporters, voormalige topsporters en duale carrièrebegeleiders bij het beter begrijpen van de competenties die nodig zijn voor:
een succesvolle duale carrière in sport en studie
een succesvolle transitie naar de arbeidsmarkt
het bieden van kwalitatieve ondersteuning aan topsporters met een duale carrière
MENTiS
Sinds
begin 2023 maakt het BOIC deel uit van het tweejarig Erasmus+ project ‘SupportingMental Health throughthe Entourage in high-performance
Sport’ (MENTiS).
Het
project wordt geleid door de Vrije Universiteit Brussel en heeft als doel om
initiatieven rond mentale gezondheid binnen topsport- en
talentontwikkelingsorganisaties in Europa te versterken door te focussen op de
entourage van atleten (bv. coaches, omkadering en anderen). Hierbij wil het
project wetenschappelijk onderbouwde didactische hulpmiddelen en instrumenten
ontwikkelen om zo organisaties hun diensten rond mentale gezondheid voor
atleten en leden van hun entourage verder te ondersteunen en te verbeteren.
Het MENTiS project brengt 28 experten samen
uit het domein ‘topsport en mentale gezondheid’. Ze vertegenwoordigen 8
verschillende organisaties uit 6 Europese landen (België, Frankrijk, Nederland,
Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk).
In 2015 en 2016 maakte het BOIC samen met 11 andere NOC’s en organisaties deel uit van het Europese tweejarige SIGGS-project. SIGGS werd gestuurd vanuit het EOC EU Office en staat voor “Support the Implementation of Good Governance in Sport”. Het project helpt sportfederaties en NOC’s via consultancy en managementtools om de principes van goed bestuur te implementeren en na te leven. Als referentie dienen de universele beginselen van goed bestuur van de Olympische Beweging en de Europese Unie.
Het belangrijkste resultaat van het SIGGS-project is een auto-evaluatieplatform voor sportfederaties en Olympische Comités. Door op dit platform een vragenlijst in te vullen kunnen sportorganisaties rechtstreeks specifiek advies krijgen op basis van hun noden. Het platform bevat ook een hele reeks goede praktijkvoorbeelden en interessante instrumenten.
Dit platform krijgt
regelmatig een update. Het platform blijft ook de komende jaren gratis beschikbaar.
In navolging
van het SIGGS-project van 2015-2016 stapte het BOIC in januari 2018 als projectpartner
mee in in het driejarige Europese POINTS-project. POINTS staat voor “Single Points of Contact for Sports Integrity”.
Het doel van het project is om Olympische Comités en Europese en nationale sportfederaties te ondersteunen bij integriteitsonderwerpen zoals goed sportbestuur of de strijd tegen wedstrijdvervalsing. Het BOIC zal binnen dit project de Belgische activiteiten coördineren.
POINTS wordt gestuurd vanuit het EOC EU Office. Het partnerconsortium bestaat uit 18 organisaties. Het BOIC is één van de elf deelnemende Nationale Olympische Comités, samen met Nederland, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, Italië, Portugal, Kroatië, Tsjechië en Slovenië. Daarnaast nemen drie Europese sportfederaties deel (atletiek, basketbal en volleybal) alsook INTERPOL en Sport & Recreation Alliance UK. Het project wordt officieel gesteund door het IOC als toegetreden partner.
Net zoals het SIGGS-project wordt ook het POINTS-project officieel gefinancierd door de Europese Commissie via het Erasmus+ Sport programma.
Het
belangrijkste instrument van POINTS-project zijn de “richtlijnen voor aanspreekpunten integriteit”. De richtlijnen bieden sport organisaties advies bij het
aanstellen of
vormgeven van een aanspreekpunt integriteit.
De minimumvereiste is dat deze persoon fungeert als centraal contactpersoon
voor integriteitsonderwerpen voor de organisatie. Het
verder ontwikkelen van deze functie zoals het aanbieden van preventie en
educatieve ondersteuning of het leveren van een actieve bijdrage bij de
opvolging van zaken behoort ook tot de mogelijkheden.
Federaties met vragen
rond het POINTS-project of match-fixing kunnen contact opnemen met
Matthias Van Baelen (m.vanbaelen@olympic.be)
die binnen het BOIC is aangesteld als aanspreekpunt.