Rutger Smith reist met gerust gemoed af: "Torun zal een hele veilige plek zijn"

Terwijl heel wat internationale sportevenementen intussen van de kalender zijn gehaald, kan het EK indooratletiek eind deze week in het Poolse Torun (5-7 maart) toch van start gaan. Er werden dan ook rigoureuze maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Torun zal een hele veilige plek voor iedereen zijn", vertelde delegatieleider Rutger Smith.

Net als in ons land wordt er in Polen gevreesd voor de start van een derde coronagolf, met besmettingscijfers die nu toch alweer een tweetal weken in stijgende lijn zijn. De voorbije zeven dagen werden er dagelijks net iets minder dan tienduizend besmettingen geregistreerd. Geen ideale omstandigheden dus, maar het EK wordt volledig in een bubbel georganiseerd, hermetisch afgesloten van de buitenwereld, met een strikt veiligheidsprotocol.

De uitgebreide Belgische selectie deelt voor zowel de heen- als de terugreis een privécharter met de Franse selectie. "Om te beginnen reizen we dinsdag allemaal samen, om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ook het vertrek komende week maandag zal gelijktijdig zijn, eerst naar Parijs en zo terug naar Brussel. Alle atleten zijn reeds voor het vertrek twee keer getest: de eerste keer vijf dagen voor de afreis en de tweede test op minder dan 48 uur voor het vertrek. Bij aankomst in Torun volgt er alweer een test en ook voor de wedstrijden worden de atleten nog eens getest, net als voor de terugreis. Daarnaast voorzien wijzelf sneltesten, medische mondmaskers en handgels. In het hotel zitten wij helemaal afgezonderd, waar niemand in of uit mag, en de verplaatsing naar de zaal maken wij in onze bubbel."

Europa kreunt nog steeds onder het coronavirus en heel wat internationale sportevenementen moesten dan ook al de stekker uit hun editie 2021 halen. "Net omdat het toernooi zo streng is op het vlak van testen, kan het toch doorgaan, weliswaar met een beperkt aantal journalisten en zelfs de wedstrijdjury die in een bubbel zit. Het is heel geconcentreerd, met alles op één locatie. Torun zal dan ook een hele veilige plek zijn voor alle aanwezigen. Eind vorig jaar hebben ze in Polen ook al het WK halve marathon georganiseerd en dat is toen goed verlopen, al is dat weliswaar een outdoorevenement."

Het EK indoor in Torun zal een eerste belangrijke test worden voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. "Op zich is het wel een goeie testcase, wel wetende dat het hier over een duizendtal atleten gaat en er op de Spelen meer dan tienduizend atleten verwacht worden, op meerdere locaties. Qua omvang is het dan ook niet te vergelijken. Net omdat het EK zo geconcentreerd is op één locatie, kan het doorgaan."

Belga

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 65 dagen tot
Olympische Zomerspelen Tokio 2020